вторник, 12 мая 2020 г.


13.05.2020
Класи: 8 А,Б
Історія України
Розділ 5. Українські землі в 20-90-х роках 18 століття.
Тема: Освіта і наука. Києво-Могилянська академія. Архітектура. Образотворче мистецтво. Музика.
   
Завдання:
1. Переглянути відеоматеріал за цими посиланнями:

1) Освіта і наука. Києво - Могилянська академія.

 


2) Архітектура. Образотворче мистецтво. Музика.

 2. Ознайомитися з матеріалом підручника: § 33
              вивчити дати, поняття .
             
                3. Письмово:  скласти таблицю
«Розвиток української культури 18 ст.»


Галузь
культури
Основні
 досягнення




Виконані завдання присилаємо мені на Вайбер (фото) або на електронну адресу denisenkooksana2017@gmail.com  до 15.05.2020


13.05.2020
Класи: 9 Б
Історія України
Розділ 6. Україна початку ХХ століття перед викликами модернізації.
Тема: Суспільно-політичне життя на західноукраїнських землях.
   
Завдання:
1. Переглянути відеоматеріал за цими посиланнями:
          2. Ознайомитися з матеріалом підручника: § 27, § 28-29,
                    вивчити дати, поняття ; підготувати повідомлення про діяльність
                    організацій «Сокіл» і «Січ».
              

Виконані завдання присилаємо мені на Вайбер (фото) або на електронну адресу denisenkooksana2017@gmail.com  до 15.05.2020

13.05.2020
Клас: 10 А
Громадянська освіта
Розділ 7. Україна, Європа, Світ.
Тема уроку:
Якими є сучасні міжнародні відносини.
Як здійснюється співпраця в Європі та світі.


Завдання:
1. Ознайомитися з лекційним матеріалом та матеріалом  в підручнику: Теми
7.3., стр. 201-206.
7.4., стр. 206-208.
Вивчити поняття.

2. Письмово:

1.Напишіть, які найбільш відомі терористичні акти відбулися у світі в друг. пол. XX– на поч. XXI ст.

2. Напишіть повідомлення про історію миротворчої діяльності України у складі ООН.



Виконані завдання присилаємо мені на Вайбер (фото) або на електронну адресу denisenkooksana2017@gmail.com  до 18.05.2020



Лекційний матеріал

1. Якими є сучасні міжнародні відносини.

     Міжнаро́дні відно́сини — система транскордонних соціальних взаємодій, суб'єктами яких є держави, міжнародні міжурядові та міжнародні неурядові організації, транснаціональні корпорації та, за особливих умов, приватні особи. Наука про міжнародні відносини є комплексною та міждисциплінарною. У сферу міжнародних відносин входять військово-політичні, економічні, екологічні, гуманітарні та інші проблеми світового співтовариства.

     Системи міжнародних відносин:

- Вестфальська система міжнародних відносин (після закінчення Тридцятилітньої війни в 1648 р). Їй властива ідея балансу сил;

- Віденська система міжнародних відносин (після закінчення Наполеонівських війн в 1814 р). Їй властива ідея європейського концерту;

- Версальсько-Вашингтонська система міжнародних відносин (за результатами Першої світової війни);

- Ялтинско-Потсдамська система міжнародних відносин (за результатами Другої світової війни) лягла в основу біполярного світу з лінії протистояння Схід (блок соціалістичних держав) — Захід (капіталістичний світ).

     Дослідники в основному згодні вважати Ялтинсько-Потсдамску систему завершеною в 1991 р. з розпадом СРСР і припиненням біполярного протистояння, однак, немає єдності у визначенні найменування системи МВ на нинішньому етапі. Певна їх частина вважає прийнятним назву Біловезька епоха, інші дотримуються назви Post Cold-War era.

     Сучасна система міжнародних відносин з 1991 року по теперішній час характеризується пануванням США у світовій системі. Серед експертів в міжнародних відносинах ведуться дискусії про занепад так званої Американської імперії, про крах міжнародної економічної системи, заснованої на американському доларі, про підйом держав БРІКС, проте США продовжують залишатися лідером у багатьох сферах міжнародного життя.

     Міжнаро́дне пра́во — це система юридичних принципів і норм договірного і звичаєвого характеру, які виникають унаслідок погодження між державою та іншими суб`єктами міжнародного співтовариства і регулює відносини з метою мирного співіснування.

Періодизація міжнародного права

     Як свідчить історія, розвиток міжнародного права лише у планетарному масштабі виявився поступальним. На окремих етапах часто був очевидним регрес. Найбільш динамічно міжнародне право розвивалося починаючи з ХХ ст. Найбільш прийнятною можна вважати таку періодизацію міжнародного права:

- Від найдавніших часів до Вестфальського конгресу (1648).

- Від Вестфальського конгресу до епохи Великої французької революції (межа XVIII–XIX століть).

- Від епохи Великої французької революції до створення Версальської системи

- Від створення Версальської системи до наших днів (сучасна епоха):

А) Версальська система (1919–1939);

Б) міжнародне право періоду протистояння тоталітаризму та демократії (1945 — кінець 80-х років);

В) міжнародне право часів переходу до поліцентризму (з кінця 80-х років ХХ ст. до наших днів).

     Функції міжнародного права:

- координуюча функція — полягає в тому, що за допомогою його норм встановлюють правила поведінки, які є стандартами для всіх держав у їх взаємовідносинах, щоб взаємодіяти сприяючи, а не заважаючи одна одній;

- регулююча функція — полягає в тому, що в нормах і загальновизнаних принципах держав закріплюються правила, без яких неможливе їх спільне існування та спілкування;

- забезпечувальна функція — полягає в тому, що міжнародне право містить норми, які спонукають держави дотримуватись певних правил поведінки як у мирний час, так і в період війни;

- охоронна функція — полягає в тому, що міжнародне право закріплює механізми, які захищають законні права й інтереси держави та дозволяють спільно (колективно) карати порушників.

Принципи міжнародного права:

- незастосування сили або загрози силою;

- невтручання у внутрішні справи;

- співробітництво держав;

- суверенна рівність держав;

- непорушність державних кордонів;

- рівноправ’я та самовизначення народів;

- мирне розв’язання міжнародних суперечок.

     Міжнаро́дна безпе́ка — система міжнародних відносин, що заснована на дотриманні усіма державами загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, виключає вирішення спірних питань і розбіжностей між ними за допомогою сили або загрози.


     Міжнародне гуманітарне право (право війни, право збройних конфліктів) — сукупність міжнародно-правових норм і принципів, які регулюють захист жертв війни, а також обмежують методи і засоби ведення війни.

     Українське законодавство визначає міжнародне гуманітарне право (право збройних конфліктів) як систему міжнародно визнаних правових норм і принципів, які застосовуються під час збройних конфліктів, встановлюючи права і обов’язки суб’єктів міжнародного права щодо заборони чи обмеження використання певних засобів і методів ведення збройної боротьби, забезпечуючи захист жертв конфлікту та визначаючи відповідальність за порушення цих норм.

     Міжнародне право збройних конфліктів кодифіковано у Гаазьких конвенціях та деклараціях 1899 і 1907 років, Женевських конвенціях про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколах до них 1977 року, резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та інших документах.

     Окремі обмеження, встановлені міжнародним гуманітарним правом, поширюються і на збройні конфлікти неміжнародного (внутрішнього) характеру.


     Терори́зм (від лат. terror — «жах») — у широкому сенсі використання або загроза застосування насильства для досягнення політичної, релігійної або ідеологічної мети.

     Міжнародний тероризм — специфічна форма тероризму, що зародилася в кінці 1960-х років та отримала досить вагомий розвиток до кінця XX — початку XXI століття. Основними цілями міжнародного тероризму нині є дезорганізація державного управління, завдання економічної та політичної шкоди, порушення підвалин суспільного апарату, які мають, на думку терористів мотивувати владу до зміни політики. Загальноприйняте визначення міжнародного тероризму поки що не визначено. У більшості випадків термін використовується як засіб у політичній боротьбі, оскільки кожна країна, по суті сама визначає, відноситься та або інша група до категорії «терористів» або «бійців за свободу», а самі акти терору виконуються локально.

     Терористичний акт можна кваліфікувати як злочин міжнародного характеру у випадках, коли:

- терорист і особи, що потерпають від терористичного акту, є громадянами однієї держави або ж різних держав, але злочин здійснений за межами цих держав;

- терористичний акт спрямований проти осіб, що користуються міжнародним захистом;

- підготування до терористичного акту проводиться на території однієї держави, а здійснюється на території іншої;

-  здійснивши терористичний акт в одній державі, терорист переховується в іншій, і постає питання про його видачу.


 2. Як здійснюється співпраця в Європі та світі.

     Міжнаро́дна співпраця — процес взаємодії двох або декількох держав, у якому є неможливим застосування збройного насильства й домінують спільні пошуки реалізації спільних інтересів.

     Міжнародна міжурядова організація - (англ. International Intergovernmental Organization (IIGO's)), найчастіше асоціюється із терміном Міжнародна організація — об'єднання трьох або більше незалежних держав, їхніх урядів, інших міжурядових організацій, спрямоване на вирішення певних спільних питань чи організації проектів. Уряди діють від імені своєї держави і представляють її інтереси, дотримуючись поваги її суверенітету.

     Міжнародні міжурядові організації часто називають міжнародними організаціями, хоча останніми можуть називатися також і міжнародні неурядові організації (INGOs), такі як міжнародні неприбуткові організації, чи мультинаціональні корпорації. Міжнародні міжурядові організації є важливим суб'єктом в публічному міжнародному праві, починають діяти після підписання певного взаємного договору, ратифікованого державами-учасниками.

     Класифікація:

- за предметом діяльності — політичні, економічні, кредитно-фінансові, з питань торгівлі, охорони здоров'я, культури та ін.;

- за колом учасників — універсальні, регіональні;

- за порядком прийому нових членів — відкриті, закриті;

- за цілями та принципами діяльності — з загальною компетенцією, зі спеціальною компетенцією;

- за кількістю членів — всесвітні, групові.

     Міжнародні організації:

- загальнополітичні організації: Організація Об'єднаних Націй (ООН), Ліга Арабських Держав (ЛАД), Організація Американських Держав (ОАД), Організація Африканської Єдності (ОАЄ), Азіатсько-Тихоокеанська Рада (АЗПАК);

- військово-політичні організації: Організація Північноатлантичного договору (НАТО), Західноєвропейський союз (ЗЄС), АНЗЮС тощо;

- міжнародні економічні об'єднання: Світова організація торгівлі (СОТ), Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), Організація чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС), НАФТА;

- регіональні організації: Європейський Союз (ЄС), Співдружність Незалежних Держав (СНД), Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ (ГУАМ), Центральноєвропейська ініціатива (ЦЄІ);

- валютно-фінансові організації: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародний Валютний Фонд (МВФ).

13.05.- 14.05. 2020
Клас: 10 А
Всесвітня історія
Розділ 7. Друга світова війна

Завдання:
1. Переглянути відеоматеріали за цими посиланнями:

 

1) 10 клас. Всесвітня історія Початок Другої світової війни (1939 - 1941)

2) 10 клас. Всесвітня історія. Воєнні дії в середині 1941 — 1942 рр.

 

3) Бойові дії 1942 - 44 рр.  Друга світова війна

 

4) Бойові дії в 1944 - 45 рр.  Друга світова війна

 

 

5) Нацистський окупаційний режим. Друга світова війна

6) Завершення II світової війни Друга світова війна

 

2. Ознайомитися з матеріалом підручника: § 27-31, вивчити дати та поняття.
3. Письмово: 
Історични диктант («Так», «Ні» або «+» - «-«)

             
1. Головною передумовою війни був несправедливий світовий порядок, що встановився внаслідок Версальсько-Вашингтонської системи.
2. Характер другої світової війни був виключно загарбницький.
3. ДСВ поділяють на 4 етапи.
4. Хронологічні межі ДСВ це – 02.09.1939-01.09.1945 рр.
5.ДСВ починається нападом Німеччини  на Польщу.
6. Період з вересня 1939 р. до квітня 1940 р. називали «Дивною війною».
7. Франція капітулювала перед Німеччиною  22 червня 1940 р.
8. Німецький план захоплення радянського союзу називався  «Вайс».
9. Німеччина нападає на радянський союз 22 червня 1941 р.
10. США вступили у ДСВ 8 грудня 1941 р.
11. 1 січня 1942 р. була підписана Декларація Обєднаних націй , що поклало початок формування антигітлерівської коаліції.
12. Другий фронт – це відкриття бойових дій проти Німеччини США та Великою Британією.

             
 Виконані завдання присилаємо мені на Вайбер (фото) або на електронну адресу denisenkooksana2017@gmail.com  до 15.05.2020




13.05. 2020
Клас: 11 А
Всесвітня історія

Розділ 5. Міжнародні відносини.
Тема уроку: Динаміка Холодної війни. Протистояння НАТО і ОВД.
Прояви міжнародної напруженості.

Завдання:
1. Переглянути відеоурок  за цими посиланнями:

2. Опрацювати матеріал підручника § 19

3. Письмово: Скласти 10 тестів до теми.
             

Довідкова інформація

«Холодна війна» — ідеологічне, економічне, політичне, культурне протистояння соціалістичних і капіталістичних країн, насамперед СРСР і США, особлива система міжнародних відносин певного історичного періоду (друга половина 40-х — початок 90-х рр. ХХ ст.).
Етапи «холодної війни»

Перший етап — 
 1945–1955 рр.
Розкол світу на два ворогуючі табори та військово-політичні блоки: НАТО та ОВД
Другий етап — 
друга половина 
50-х —60-ті рр.
Особливе загострення міжнародної напруги (Карибська криза 1962 р.; війна у В’єтнамі 1964–1973 рр.; зведення Берлінської стіни — 13 серпня 1961 р.; «Празька весна» — 1968 р.)
Третій етап — 
70-ті — перша половина 80-х років
Розрядка міжнародної напруженості, її розвиток і закінчення
Четвертий етап — друга половина 80-х — початок 90-х рр.
Перебудова і деідеологізація міжнародних відносин, поступова ліквідація військово-політичного розколу світу й закінчення «холодної війни»
Складові «холодної війни»
ХОЛОДНА      ВІЙНА
Утворення військово-політичних блоків: НАТО і ОВД
Регіональні конфлікти:
• війна в Кореї 1950–1953 рр.;
• війна у В’єтнамі 1964–1973 рр.;
• Карибська криза 1962 р.;
• війна в Афганістані 1979–1989 рр.
Гонка в галузі космічних досліджень
Економічна війна та взаємна технологічна блокада
Взаємне залякування США та СРСР
Пропагандистська війна
Гонка ракетно-ядерних і звичайних озброєнь
Боротьба розвідувальних служб та здійснення ідеологічних диверсій
Боротьба за вплив у країнах, що розвиваються
1947 р. — «доктрина Трумена» — доктрина «стримування комунізму»


Ключові міжнародні події цього періоду
Дата
Подія
1945 р.
Створення ООН (для збереження миру та запобігання розв’язуванню нової війни)
1948–1949 рр.
Блокада Західного Берліну (розкол Німеччини та утворення ФРН і НДР). Початок відкритого протистояння США і СРСР в Європі)
1949 р.
Утворення НАТО (Північноатлантичний союз) — військово-політичного союзу західноєвропейських країн і США та Канади (для «стримування комунізму»). У відповідь під егідою СРСР створюється РЕВ (Рада економічної взаємодопомоги) — політико-економічний союз комуністичних країн Європи
1950–1953 рр.
Війна в Кореї (спроба поширення комуністичного впливу на Сході СРСР в союзі з комуністичним Китаєм). Перша спільна військова операція ООН проти Північної Кореї
1955 р.
Утворення Організації Варшавського Договору (ОВД) — військово-політичного союзу комуністичних держав (у відповідь на прийом ФРН до НАТО), посилення конфронтації двох блоків — ОВД і НАТО
1961 р.
Берлінська криза (завершилася побудовою «берлінського муру»). Загроза збройного конфлікту між СРСР і США
1962 р.
Карибська криза (внаслідок спроби СРСР в ході підтримки кубинської революції змінити баланс ядерних сил). Загроза розгортання збройного конфлікту світового масштабу
1963 р.
Підписання Договору про заборону випробувань ядерної зброї в трьох середовищах (в атмосфері, космічному просторі і під водою) — початок обмеження гонки ядерних озброєнь
1968 р.
Підписання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї
1964–1973 рр.
Агресія США в Індокитаї — В’єтнамі
1967 р.
«Шестиденна війна» Ізраїлю проти арабських держав



Комментариев нет:

Отправить комментарий